Mamina sočna pita

Sastojci:

500 gr Kora za pitu

600 gr Višnji

200 gr Šećera

240 gr Pšenični griz

Šećer

Vanilin Šećer

Voda

Ulje za prskanje kora po potrebi da prekrije dno

Priprema:

Potreban materijal:

Od 500 grama kora je dovoljno da se uviju 4 rolata. Vodite računa o materijalu, jer su mere za jedan. Znači, ostaje još tri puta toliko.

Za jedan rolat:

4 tankih listova gotovih kora za pitu, 150g odleđenih i dobro oceđenih višanja„ skoro pola šoljice“ šećera – 50g„ za trunku više od pola“ pšeničnog griza 60g, 10g vanilin šećera

Preliv za sva četiri rolata:

5 „ da kažeš puna“ šoljice šećera – 500g 3 šoljica vode – 600ml

Priprema

Zagrejati rernu na 200C. Uzeti jednu koru za pitu pa je malo poprskati uljem, posuti sa malo šećera, vanilin šećerom i grizom po čitavoj površini. Prekriti drugom korom, poprskati je uljem i posuti šećerom i grizom. Postupak ponoviti i sa preostale dve kore od ukupno četiri. Na poslednju koru zatim, samo na jedan kraj (duži) rasporediti višnje, uviti malo bočne krajeve kako fil ne bi ispadao, pa uviti kore u formu rolata. Uvijeni rolat prebaciti u pleh podmazan uljem. Postupak ponoviti i za preostala tri rolata. Pitu pre pečenja premazati uljem. Peći u zagrejanoj rerni oko 40 minuta. Po potrebi pokriti aluminijumskom folijom, ako počne previše da rumeni. Pečenu pitu skroz ohladiti. Za preliv skuvati šećer i vodu. Od momenta kada počne da vri, na laganoj vatri, kuvati nekih 10-ak minuta. Vrelim sirupom preliti hladnu pitu. Ostaviti je da odstoji pre služenja, kako bi se lepo natopila sirupom i omekšala. Poželjno je par puta rolate okrenuti u tepsiji, kako bi se ravnomerno natapali.

Autor:

DonKafa

Budi prvi koji će da ostavi komentar