Urmašice
Sastojci:
250 gr Maslacа/Margarinа
1 Prašка za pecivo
1 Limun
2 Jaja
Voda
Šećerа
Brašnа
Priprema:
Testo
Pomešati otopljeni margarin/maslac sa jajima i 1 šoljom šećera (oko 150 g), mutiti ručnom mutilicom. Zatim dodati 6 šolja brašna i 1 prašak za pecivo. Mešati varjačom dok se smesa lepo ne sjedini, nakon toga testo mesiti rukom dok ne postane glatko i nelepljivo. Od testa napraviti loptice mase 25-30 g i na rendaljku oblikovati kolače, dobićete oko 35 kolača. Ređati ih u pleh i ostaviti ih na sobnoj temperaturi 10 min. Rernu prethodno uključiti na 250 stepeni, kada se rerna zagreje ubacite pleh sa kolačima i pecite ih 20-25 min na 200 stepeni (dok ne porumene).
Sirup
U šerpu sipati 3 šolje vode i 5 šolja šećera. Staviti na šporet da provri i mešati da se šećer ne otopi, pred kraj dodati kolutiće od limuna. Čim izvadite kolače iz rerne tako vrele ih prelijte sirupom. Ostaviti ih 2h da se ohlade i lepo natope sirupom, nakon toga ih poslužite. Prijatno!
Autor:
Milan Perišić