Svinjski gulaš sa ajvarom i šampinjonima

Sastojci:

1000 gr svinjskog mesa od buta

sitno seckane dimljene mesnate slanine

2 kašike brašna

1 veća glavica crnog luka

8 čenova belog luka

3 srednje šargarepe

50 gr struka celera

30 gr maslaca

juneće supe od kocke

crnog vina

gustog soka od paradajza

mlevenog bibera da prekrije dno

2 kašičice dimljene aleve paprike

med da prekrije dno

4 kašike vorčestir sosa

ajvara

šećera da prekrije dno

400 gr šampinjona

so po ukusu

Priprema:

Slaninu propržiti na „suvo“ u šerpi dok ne postane krckava i ne otpusti višak masnoće. Posle tog vremena je izvaditi na papirni ubrus i ostaviti na toplom mestu do ponovnog korišćenja.

Meso iseći na kockice veličine zalogaja. Crni luk, šargarepu i celer usitniti u secku.

U šerpu sa masnoćom od slanine dodati maslac, pa kada se rastopi, dodati usitnjeno povrće i meso. Posuti brašnom, promešati i naliti pripremljenom supom. Kuvati par minuta poklopljeno. Posoliti malo, dodati biber i dimljenu papriku, pa sipati crno vino. Promešati, poklopiti šerpu, pa kada provri smanjiti vatru i krčkati na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje 30 minuta.

Dodati posle tog vremena sok od paradajza, gnječeni beli luk, med i vorčestir sos. Nastaviti krčkanje na slaboj vatri sat vremena, uz povremeno mešanje. Nikakvu tečnost naknadno ne dodavati.

Nekih 15 minuta pred kraj kuvanja dodati ajvar, šećer i na listiće isečene šampinjone. Dodati i slaninu. Sve zajedno lepo ukrčkati. Po potrebi i ukusu još malo začiniti. Poslužiti uz prilog po želji.

Autor:

Dragana Pušica

Budi prvi koji će da ostavi komentar