MAK KUGLICE SA VIŠNJAMA

Sastojci:

200 gr MAKA

MLEKA

MED da prekrije dno

50 gr ČOKOLADE

SMEĐEG ŠEĆERA da prekrije dno

35 gr PUTERA

MLEVENOG KEKSA

100 gr ČOKOLADE ZA OMOTAČ OKO VIŠANJA

40 gr PUTERA

140 gr ČOKOLADE ZA GLAZURU

80 gr PUTERA ZA GLAZURU

Priprema:

OSNOVA

Pomešajte mak, mleko i med i zagrevajte nekoliko minuta kako bi se med istopio a mleko odradilo svoj posao. Skinite sa vatre, pa dodajte šećer i čokoladu i mešajte dok se sve ne istopi. Sada dodajte i puter, pa opet sve dobro sjedinite. Na kraju dodajte i keks, pa sve dobro promešajte kako biste dobili jednu kompaktnu masu pa ostavite u frižider da se prohladi.

ČOKOLADNI OMOTAČ ZA VIŠNJE

Potrebno je da otopite 40g putera na srednje jakoj vatri, a zatim da dodate 100g izlomljene čokolade. Mešajte dok se svi komadići ne istope, pa zatim pređite na umakanje višanja. Da sebi olakšate život, preporučujem da višnju nabacite na onaj širi štapić za ražnjiće a zatim umočite u čokoladu :) Ostavite da se ohlade u frižideru.

FORMIRANJE KUGLICA

Od ove količine ćete dobiti 20 kuglica. Masu vadite malom kašikom, pa dlanovima formirajte kuglicu. Zatim u sredinu formirajte prstom udubljenje gde ćete ubaciti višnju. Formirajte kuglice i ostavite na hladno da ste stegnu pre prelivanja. Ako želite da ubrzate proces, a imate mesta u zamrzivaču, možete kuglice na kratko da ubacite na brzo hlađenje.

GLAZURA

Na srednje jakoj temperaturi istopite 70g putera i čokoladu, skinite sa vatre pa zatim dodajte još 10g putera. Promešajte pa ostavite da se malo prohladi. Kuglice umačite uz pomoć viljuške i slažite na pek papir.

Autor:

Marija Grujičić

Budi prvi koji će da ostavi komentar