Sočna baklava sa makom i višnjama

Sastojci:

500 gr kora za baklavu

250 gr šećera

5 jaja

200 gr mlevenog maka

prezle

1 prašak za pecivo

ulja

400 gr višanja

vode

šećera

1 limun

Priprema:

Priprema fila

Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa dodati žumanca i još malo mutiti mikserom. Dodati mak, prašak za pecivo, prezle i ulje pa sve polako pomešati kašikom.

Filovanje baklave

Pleh namazati uljem, pa ređati kore. Na dno staviti 3 kore, svaku poprskati sa malo ulja, pa staviti fil sa makom i posuti višnjama. Posle staviti po dve kore, pa fil, višnje i tako dok ne nestane materijala. Završiti sa korama i na kraju staviti po 3 kore. Poslednju koru dobro premazati uljem i iseći nožem kocke. Staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peče oko 35 minuta.

Priprema sirupa za baklavu

Međuvremeno pripremiti sirup.U 5dl vode staviti da se kuva sa 500gr šećera i dodati isceđeni sok od jednog limuna. Kada je baklava pečena, sačekati da se malo hladi i preliti sirupom.Kada se sirup upije služiti baklava.

Autor:

Ana Nikolić

Budi prvi koji će da ostavi komentar