Kanelbular

Sastojci:

600 gr Brasna

Mleka

2 Jaja

1 suvog kvasca

4 gr Soli

320 gr Maslaca (na sobnoj temperaturi)

300 gr Šećera

100 gr Žutog sećera

Puna kasika gr Cimeta

Vode

Mlevenih oraha

Priprema:

Testo

U mlako mleko (2,5dl) dodati malo šećera i kvasac. Ostavite na toplom mestu da se aktivira. U veću posudu za mešanje sipajte brašno i so. U drugu posudu stavite šećer(100g) i maslac(120g) i mešajte mikserom dok se ne sjedine, nakon toga dodajte jedno jaje i nastavite mešanje sve dok se ne dobije kompaktna smesa. Kada se kvasac aktivirao sipajte ga u posudu sa brašnom i dodajte smesu sa maslacem i šećerom. Dobro promešati mikserom sa metlicama za testo dok se ne dobije kompaktno meko testo koje se ne lepi za zidove posude. Ostaviti pokriveno najlon kesom ili prijanjajućom folijom na toplom mestu barem 1h, da testo naraste. Kada je testo naraslo lagano ga premesite i staviti u frižider prekriveno prijanjajućom folijom na barem 1h, a poželjno je i duže 2-3h ili preko noci.

Fil

Pomešati preostali maslac, 100g secera, zuti secer i cimet i mlevene orahe (po želji) ostaviti na sobnoj temperaturi.

Izvadite testo iz frižidera i na obrašnjavljenoj radnoj površini istanjite oklagijom tako da dobijete pravougaonik debljine oko 4mm. Površinu testa premazati sa 3⁄4 fila. Jednu trećinu testa presaviti preko fila, pa namazati ostatkom fila. Preklopiti testo sa druge strane i zatvoriti fil. Zatvoriti sve spojeve testa tako da fil ne iscuri kada se testo dodatno tanji oklagijom i formira pravougaonik deblljne oko 9 mm. Testo iseći na trake debljine oko 1 cm. Svaku traku uvrnuti da se dobije spirala i umotati u „čvor“ po želji. Svaki „čvor“ staviti na pleh predhodno obložen papirom za pečenje ili u papirnu korpicu (za mafine) i ostaviti da raste oko 40 minuta. Pre pečenja premazati jajetom umućenim sa mlekom. Peći u rerni zagrejanoj na 250°C stepeni 10 minuta.

Sirup

U šerpu odgovarajuće veličine sipati vodu i šećer za sirup i kuvati oko 10 minuta dok se šećer ne otopi.Nakon pečenja vruće pecivo premazati sirupom i ostaviti da se ohladi.

Autor:

Sofija Stamatovski

Budi prvi koji će da ostavi komentar