Pohovane sarme u bešamel sosu

Sastojci:

700 gr mešanog mlevenog mesa

pirinča

10 listova kupusa

2 jaja

brašna za pohovanje

prezla za pohovanje

25 gr putera

brašna

mleka

kačkavalja

so, biber da prekrije dno

Priprema:

Priprema i pohovanje sarmi

Pripremiti sarme na tradicionalan način (mešano mleveno meso pomešati sa pirinčem i umotati u listove kiselog kupusa). Sarme prelivene vodom kuvati na tihoj vatri oko sat vremena. Sačekati da se prohlade, a zatim jednu po jednu uvaljati u brašno, potom u umućeno jaje i na kraju u prezlu. Pohovane sarme pržiti u ulju nekoliko minuta (dok ne dobiju zlatno-žutu boju).

Priprema bešamel sosa

Zagrejati kockicu putera (25g otprilike), dodati brašna otprilike 2 prsta (30g), kratko pustiti da ključa, pa dodati 2 šolje zagrejanog mleka. Posoliti, pobiberiti. Kuvati dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje sa žicom.

Završni čin

U vatrostalnu posudu sipati pripremljeni bešamel sos, poređati pohovane sarme i posuti narendanim kačkavaljom. Zapeći u rerni na 200 stepeni dok traju reklame (oko 15 minuta:) a sutradan na isti način podgrejati.

Autor:

Luka Udovičić

Budi prvi koji će da ostavi komentar