Kremasta palenta sa poširanim jajetom

Sastojci:

PALENTE

PUTER da prekrije dno

MLEKA

PAVLAKE ZA KUVANJE

VODE

5 gr BIBERA

PO UKUSU gr SO

1 JAJE

5 gr SIRĆE

Priprema:

PRIPREMITE PALENTU

U jednu veliku šerpu sipajte vodu i kašičicu sirćeta pa pustite da provri na srednjoj jačini. Ne treba da vri, već da blago uz mehuriće ključa. Dok voda provri, vi pripremite palentu. Palentu sipajte u šerpu, a zatim dodajte puter, mleko, neutralnu pavlaku, vodu, so i biber. Stavite na ringlu da se kuva na srednjoj jačini. Polako mešajte sve vreme da bi palenta bila što kremastija. Sklonite sa vatre i stavite sa strane da pripremite poširano jaje.

PRIPREMITE POŠIRANO JAJE

Jaje razbijte u šolju pazeći da se žumance ne raspadne. U provrelu vodu umočite varjaču pa u sredini šerpe varjačom napravite vir. Jaje polako spustite u vir i kuvajte 3-4 minuta. Rupičastom kašikom izvadite iz šerpe i stavite na tanjir.

SERVIRAJTE

Skuvajte jednu lepu kaficu pa na tanjir servirajte kremastu palentu. Ukoliko se stegle dok ste pripremali jaje, možete slobodno dodati malo vode i dobro promešati. Zatim, preko palente na tanjir servirajte i poširano jaje, komadiće dimljenog lososa i čili ulje. Posolite po potrebi i poslužite.

Autor:

Milica Šumaković

Budi prvi koji će da ostavi komentar