Savijača sa zeljem i sirom od domaćih kora

Sastojci:

1000 gr brašna

10-15 gr soli

tople vode

500 gr zelja

300 gr sira

Priprema:

Priprema

Brašno prosejati,posoliti,te podlivajući toplom vodom umesiti testo srednje tvrdoće.Podeliti ga na 6-7 lopti,svaku pouljiti,prekriti najlonom i ostaviti da odmara nekih20.-tak minuta. Za to vreme, zelje oprati i iseckati,pa pomešati sa sirom,posoliti po ukusu.Ja zelje ne blanširam,jer mislim da se dovoljno termički obradi prilikom pečenja,a vi- kako želite... Na čaršafu za mešenje razvući prvu koru,tako što prvo loptu pobrašnimo,onda oklagijom razvučemo što više.Potom koru nauljimo,ostavimo minut-dva,a onda nastavimo razvlačenje kore preko stola,da bude što tanja.Nema veze ako negde pukne... Kad je kora dovoljno rastanjena,krajeve testa sa šire strane stola prebacimo prema sredini,otprilike je to 1/4 rasukane koreKrajeve kore možete odstraniti,a i ne mora,ako je dovoljno rastanjena...Isto uradimo i sa drugom stranom,a onda celu koru poprskamo sa malo ulja. Nadev rasporedimo po kori,pa onda blago povlačeći čaršaf ka sebi,motamo koru.Krajeve odstranimo oštrim nožem. Dobijenu rolnu stavljamo u nauljen pleh i nastavljamo tako dok ne utrošimo sav materijal. Savijaču premažemo uljem i pečemo u dobro zagrejanoj rerni,kod mene je to na 200 stepeni,vi znate svoje pećnice,ali je bitno da je dooobro ugrejana... Peći pitu da fino porumeni,pred kraj je poprskati sa malo vode,i kratko vratiti nazad. Pečenu savijaču poslužiti uz kiselo mleko ili jogurt.

Autor:

Dijana Ademović

Budi prvi koji će da ostavi komentar