Edinke

Sastojci:

800 gr brašna

2( kašičice) gr soli

2 (kašičice) gr šećera

1 jaje

1 belance

3 (kašike) gr kisela pavlaka

40 gr svežeg kvasca

ulja

tople vode

10 viršli

1 žumance

10 gr susam i ćurikot

Priprema:

Priprema

Brašno prosejati, a kvasac podići. Posoliti ga i pošećeriti, umešati pavlaku, jaje, belance i ulje, te toplom vodom umesiti elastično testo. Ostaviti ga da nadolazi. Radi lakšeg rukovanja, izdeliti testo na 4 lopte, pa svaku razvući u pravougaonik. Prepoloviti koru po širini na dva dela, a onda seći trake. Sa donje strane do pola napraviti tri zareza, da se dobiju trakice koje ćemo uplesti u pletenicu. Viršle preseći na pola, pa svaku razrezati po dužini. Na gornju stranu položiti komadić viršle, sakupiti testo sa strane, da se prekrije, a onda uplesti trake. Dobijenu pletenicu vratiti preko gornjeg dela i krajeve podaviti ispod, da se ne bi podigla prilikom pečenja. Ostaviti peciva u plehu obloženo pek papirom da nadolaze. Pre pečenja ih premazati žumancetom razređenim sa malo mleka i posuti susamom i ćurikotom. Peći da fino porumene.

Autor:

Dijana Ademović

Budi prvi koji će da ostavi komentar